Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Απώλειες εισοδήματος της τάξης 2000 ετησίων για τον εκπαιδευτικό

Η Κυβέρνηση, με μια πρωτόγνωρη για τα μεταπολιτευτικά χρόνια επίθεση στο εισόδημά μας, επιφέρει τεράστια μείωση στις ήδη συρρικνωμένες αποδοχές μας και ουσιαστικά καταργεί όχι μόνο τον 14ο μισθό αλλά και μέρος του 13ου.
Η μείωση κατά 30% στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και στο επίδομα αδείας, σημαίνει για τον καθένα μας απώλεια 650€ τον χρόνο. Η μείωση επίσης κατά 12% στα επιδόματα μας αφαιρεί 60-70€ το μήνα δηλαδή 720-840 € τον χρόνο. Αν στα παραπάνω συνυπολογιστούν:
  1. Η φορολογική επιβάρυνση που θα προκύψει για τον καθένα μας από την κατάργηση του αφορολογήτου των 12.000€, το οποίο όπως είναι γνωστό θα ισχύει μόνο υπό προϋποθέσεις (αποδείξεις)
  2. Η επιβάρυνση από την αύξηση της τιμής των προϊόντων λόγω αύξησης του Φ.Π.Α. ακόμη και για τα είδη πρώτης ανάγκης και
  3. Η επιβάρυνση από την αύξηση της τιμής των καυσίμων
είναι προφανές ότι η συνολική ετήσια απώλεια είναι της τάξης των 2.000€.
Στην προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση θα μπορούσαμε, ως μισθωτοί, να δεχθούμε τη δική μας αναλογική συμμετοχή. Με μια όμως προϋπόθεση. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας, αντί να επιτίθεται, με βάρβαρο μάλιστα τρόπο, στο εισόδημα των μισθωτών και να τους επιβάλλει να καλύψουν αυτοί τις μαύρες τρύπες της οικονομίας, να αναζητήσει τα απαιτούμενα πρωτίστως από τους έχοντες, τους κατέχοντες και τους φοροφυγάδες που φέρνουν την κύρια ευθύνη. Σε αντίθετη περίπτωση, η άδικη και αντιαναπτυξιακή συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική, θα δημιουργήσει τεράστιους κραδασμούς που δεν είναι εύκολο να απορροφηθούν από την κοινωνία, η οποία βλέπει το βιοτικό της επίπεδο να υποβαθμίζεται συνεχώς. Εξάλλου, όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις υψηλόβαθμων στελεχών, οι κραδασμοί αυτοί δεν είναι εύκολο να απορροφηθούν ούτε από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που βλέπει την υποτιθέμενη σοσιαλιστική φυσιογνωμία του να αυτοδιαψεύδεται και να αυτοαναιρείται ιδίως μετά τις προεκλογικές υποσχέσεις του προς όλους και για όλα.

Και όσο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δείχνουν να μην μπορούν να διαχειριστούν την ανασφάλεια της αγοράς και κυρίως το φόβο για το μέλλον που έχει διαχυθεί στους πολίτες, τόσο περισσότερο θα ανοίγει η όρεξη των κερδοσκόπων και θα δημιουργούνται συνθήκες κοινωνικής έκρηξης και διάσπασης της κοινωνικής συνοχής. Τα πρώτα σημάδια είναι ήδη ορατά και η έξοδος από την κρίση δεν είναι βέβαιη αν ο πρωθυπουργός δεν αλλάξει ρότα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου