Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

"Αυτοαξιολόγηση των σχολείων" για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του εκπαιδευτικού

"Το πρώτο βήμα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των εκπαιδευτικών στη διαδικασία αξιολόγησης είναι η αυτοαξιολόγηση των σχολείων βάσει προγράμματος με συγκεκριμένους και ποσοτικούς στόχους, οι οποίοι, στο τέλος της χρονιάς, θα ελέγχονται. Αφού λειτουργήσει αυτό, θα πάμε παρακάτω στην ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών".
Aυτό ανακοίνωσε η υπ Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξη
που παραχώρησε στην «Καθημερινή» και στον δημοσιογράφο Στ. Κασιμάτη σημειώνοντας πως «Στον νόμο που ετοιμάζουμε για την εξέλιξη των στελεχών, προβλέπουμε κριτήρια για την αντικειμενική κρίση των προϊσταμένων, χωρίς την ουσιαστική ανάμειξη του υπουργείου. Μη σας τα πω, όμως, προτού τα παρουσιάσω στο υπουργικό συμβούλιο».

Οσον αφορά τις χαμηλές αποδοχές των εκπαιδευτικών η κ. Διαμαντοπούλου σχολίασε: «Χίλια ή δύο χιλιάδες ευρώ δεν κάνουν διαφορά για έναν άνθρωπο με μεράκι».

Η υπ. Παιδείας μίλησε και για επαναπροσδιορισμό της ιδιότητας του εκπαιδευτικού «Με το πιστοποιητικό εκπαιδευτικής επάρκειας. Με τον θεσμό του δόκιμου εκπαιδευτικού. «Με την επιμόρφωση και την αξιολόγηση», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Η κ. Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε επίσης πως από  του χρόνου θα προχωρήσει και στην υλική ανταμοιβή σε καινοτόμους εκπαιδευτικούς

πηγή: esos.gr

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Ανασυγκρότηση του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Κ.Υ.Σ.Δ.Ε.).

ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ:
1.      Ζαφειρακίδης Γεώργιος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, ως πρόεδρος
2.      Παλαιολόγος Ιάκωβος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, ως αντιπρόεδρος
3.      Σφονδύλη Βασιλική, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας, ως μέλος
4.      Καρλαύτης Δημήτριος του Μιχαήλ, εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ04-Φυσικών του 2ου Γυμνασίου Αμαρουσίου, αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
5.      Σακαλίδης Θεόφιλος του Ανδρέα, εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ03-Μαθηματικών του Γυμνασίου Καλλιθέας Ελασσόνας, αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Ετοιμάζει μαζικές μετακινήσεις Εκπαιδευτικών η Υπουργός Παιδείας

Πηγή www.esos.gr
 
Μέχρι το Μάιο ο κάθε δάσκαλος, νηπιαγωγός και καθηγητής θα γνωρίζει σε ποιο σχολείο θα διδάσκει το Σεπτέμβριο, καθώς ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών που είναι υπεράριθμοι  στα σχολεία και χιλιάδες αποσπασμένοι  θα μετακινηθούν για να καλύψουν κενά που υπάρχουν, καθώς φέτος θα διοριστούν οι μισοί ως μόνιμοι και αναπληρωτές σε σχέση με πέρσι.

Η κ. υπουργός απέστειλε έγγραφο προς τους 13 νέους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης με το οποίο τους ζητά αναλυτική ενημέρωση για το πόσους εκπαιδευτικούς κατά ειδικότητα έχει το κάθε σχολείο και πόσους χρειάζονται.
Η κ. Διαμαντοπούλου μόλις λάβει στα χέρια της τα στοιχεία θα δώσει εντολή να μετακινηθούν οι υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί σε σχολεία που έχουν κενά.
Η κ Διαμαντοπούλου εκτιμά πως μέχρι το Μάιο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των μετακινήσεων  και ανάκλησης αποσπάσεων προκειμένου τα σχολεία να ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο χωρίς κενά.
Πρόκειται για ένα μέτρο που θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις αλλά η κυβέρνηση το θεωρεί επιβεβλημένο , δεδομένου ότι φέτος θα διοριστούν 3.000 μόνιμοι έναντι 6.000 περίπου πέρσι και 10.000 αναπληρωτές -ωρομίσθιοι έναντι 23.000 πέρσι.

Η Θέση της ΔΑΚΕ Καθηγητών Ιωαννίνων για τα Οικονομικά μέτρα .....

Ακόμη και η καλύτερη διάθεση για θετική προσέγγιση των οικονομικών μέτρων που εξαγγέλθηκαν (εισοδηματική πολιτική, φορολογικό, ασφαλιστικό), δεν αρκεί για να αποτρέψει συνειρμούς σκέψεων και αναπόφευκτων συμπερασμάτων αναφορικά με το τεράστιο έλλειμμα της κυβερνητικής αξιοπιστίας. Και όταν ακόμη μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν φωνές διαμαρτυρίας για την ανακολουθία λόγων και έργων, δεν είναι δυνατόν να αποτελέσει πειστική δικαιολογία η άποψη κάποιων άλλων στελεχών ότι δεν γνώριζαν προεκλογικά την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Οι δημόσιες δηλώσεις εξάλλου τόσο του επίτροπου Αλμούνια όσο και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Προβόπουλου, ότι είχαν ενημερώσει λεπτομερώς  τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, όχι μόνο αποκαθιστούν την αλήθεια αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύουν την γνώριμη τακτική της διπλής γλώσσας που εσκεμμένα χρησιμοποιεί η κυβέρνηση.

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Νέα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών Για ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ.

Με απόφαση της υφυπουργού Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εύης Χριστοφιλοπούλου, καθορίζονται τα νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών για τις ακόλουθες ειδικότητες ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ:

  • Γ’ Τάξη Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. του τομέα Ναυτικών – Μηχανικών
  • Δ’ Τάξη Εσπερινού ΕΠΑ.Λ του τομέα Ναυτικών – Μηχανικών
  • Α’ Τάξη ΕΠΑ.Σ ειδικότητας Αμπελουργίας – Οικοτεχνίας
  • Α’ Τάξη ΕΠΑ.Σ ειδικότητας θερμοκηπιακών και Καλλιεργειών

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

H ΟΛΜΕ ζητά να ανακληθεί η εγκύκλιος για τα Οδοιπορικά

Η ΟΛΜΕ ζήτησε με επιστολή από την κα Διαμαντοπούλου να ανακαλέσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με την με αριθ. πρωτ. 2/55768/0022/20-2-2009 εγκύκλιό του ούτως ώστε να καταβάλλονται οδοιπορικά έξοδα και αποζημίωση σε όσους εκπαιδευτικούς διατίθενται για συμπλήρωση του υποχρεωτικού τους ωραρίου σε σχολεία χωριών
Η επιστολή της ΟΛΜΕ είναι:

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Ανακοίνωση της ΔΑΚΕ για την εκλογή της Περιφερειακής Διευθύντριας Ηπείρου κα Νόκα Φιλιώ

Η ανάθεση των καθηκόντων της Περιφερειακής Διευθύντριας Ηπείρου στην κα Νόκα Φιλιώ, συνοδεύτηκε από μια έντονη διαμάχη μεταξύ των στελεχών της ΠΑΣΚ για το αν και κατά πόσο ήταν αξιοκρατική η συγκεκριμένη επιλογή σε σχέση με κάποια άλλα στελέχη της ΠΑΣΚ για τα οποία υπήρχε η εκτίμηση ότι διέθεταν περισσότερα προσόντα.
Η ΔΑΚΕ δεν πρόκειται να μπει στον πειρασμό να σχολιάσει τη διαμάχη αυτή κι ούτε να πάρει θέση υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης.
Η κα Νόκα, ως πρώην αιρετός σύμβουλος του ΠΥΣΔΕ και πρώην Διευθύντρια ενός σχολείου με ιδιαιτερότητες, θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχει την εμπειρία αλλά και την γνώση των προβλημάτων της εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών και των μαθητών και ως εκ τούτου θα πορευθεί με ευαισθησία
και ανοιχτούς ορίζοντες μακριά από λογικές, νοοτροπίες και πρακτικές διαχωρισμών, αποκλεισμών και μεροληψίας.
Η παιδεία που νοσεί βαθιά, απαιτεί τομές και άρα συναίνεση και δεν αντέχει τέτοιου είδους μικρότητες που τελικά λειτουργούν ως τροχοπέδη στην κοινή προσπάθεια για την αναβάθμισή της.
Η ΔΑΚΕ ως υπεύθυνη παράταξη περιμένει να κρίνει τη νέα Περιφερειακή Διευθύντρια από το έργο της, τη συμπεριφορά της, τις προτάσεις της τα όποια λάθη και παραλήψεις της και όχι από τις πολιτικές της πεποιθήσεις.
Με το πνεύμα αυτό θέλουμε να της ευχηθούμε επιτυχία στο έργο της και να τη βεβαιώσουμε ότι θα στηρίξουμε τις όποιες επιλογές της όταν κινούνται στην παραπάνω θετική κατεύθυνση, αλλά θα είμαστε σκληροί στην κριτική μας όταν παρατηρήσουμε εκτροπές.

Δημόσια διαβούλευση για τη δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Δια Βίου Μάθησης

Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων θέτει σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα 9 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 17 Φεβρουαρίου 2010 το πλαίσιο πολιτικών αρχών και στόχων που αφορούν στη Δια Βίου Μάθηση στην Ελλάδα.

Την διαβούλευση μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.opengov.gr/ypepth/

Απαξίωση πρός την ΟΛΜΕ από την κα Θάλεια Δραγώνα

Σε αίτημα της ΟΛΜΕ για συνάντηση με την Ειδική Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας  απαξίωσε να απαντήση η κα Θάλεια Δραγώνα.
Συγκεκριμένα αναφέρει η επιστολή της ΟΛΜΕ προς την κα Θάλεια Δραγώνα

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Δηλώσεις της κα Βόζεμπεργκ για αναπληρωτές και ωρομίσθιους

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ndpress@nd.gr                                              Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Υπεύθυνη Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ν.Δ., βουλευτής Α’ Αθηνών, κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Την ώρα που οι αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί αγωνιούν για το μέλλον τους, με τις αόριστες και γενικές δηλώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να επιτείνουν τη σύγχυση, η Υφυπουργός κα Χριστοφιλοπούλου επαναλαμβάνει τον εμπαιγμό για το ‘’ένα δις ευρώ επιπλέον  στην Παιδεία’’, ποσό που η Ν.Δ. έχει αποδείξει ότι, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει.

Η προτεραιότητα που η κυβέρνηση δίνει στην Παιδεία αντανακλάται από το γεγονός ότι, τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, όλες οι εξαγγελίες του Υπουργείου παραμένουν στη σφαίρα της θεωρίας και της όποιας θολής διαβούλευσης».

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Δηλώσεις του Προέδρου της ΟΛΜΕ κ. Πεππέ Δημήτρη


Δυστυχώς πολύ γρήγορα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας εμφανίζεται να αυτοαναιρείται για την πολιτική της επιλογή «πρώτα ο μαθητής».

Ο υπολογισμός των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό για την επόμενη σχολική χρονιά με βάση τους 30 μαθητές ανά τμήμα και όχι τους 25 που ίσχυε φέτος (όπου το επέτρεπαν οι κτιριακές συνθήκες) αποτελεί πισωγύρισμα που θα λειτουργήσει εις βάρος της ποιότητας της δημόσιας εκπαίδευσης.

Η κοινωνική αναγκαιότητα επιβάλλει την άμεση νομοθετική ρύθμιση για ανώτατο αριθμό μαθητών 25 ανά τμήμα, 20 στις κατευθύνσεις, 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια "

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Ψαλίδι στους Εκπαιδευτικούς

«Ψαλίδι» στους εκπαιδευτικούς

Μείωση του αριθμού των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών κατά 70% και μονίμων κατά 50% για το σχολικό έτος 2010-11 προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομικών. 
ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ , Χρήστου Κάτσικα , xkatsikas@xkatsikas.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Διακήρυξη ΟΛΜΕ για την Απεργία της 10 Φεβρουαρίου


ΟΛΜΕ
Συνάδελφε/-ισσα,
Στις 10 Φεβρουαρίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για να βροντοφωνάξουμε:
  • Καμιά μείωση μισθών και επιδομάτων, όπως προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας
  • Όχι στην αλλαγή του κοινωνικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και στην αύξηση ορίων ηλικίας των γυναικών στο Δημόσιο
  • Όχι στη δυσμενή αλλαγή των εργασιακών μας σχέσεων, τη συνέχιση της ωρομίσθιας και τη μείωση των διορισμών 

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Ν. Ιωαννίνων έκοψε την Βασιλόπιτά της

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29-1-2010 με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση της ΔΑΚΕ Καθηγητών Ν. Ιωαννίνων για την κοπή της βασιλόπιτας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η Τομεάρχης της Ν.Δ. για θέματα παιδείας κα Ελίζα Βόζεμπεργκ.
Η κα Βόζεμπεργκ, στο σύντομο χαιρετισμό της στη διάρκεια της εκδήλωσης αλλά και στη συνέντευξη τύπου στη διάρκεια της εκδήλωσης αλλά και στη συνέντευξη τύπου την επόμενη ημέρα, χαρακτήρισε την Παιδεία Πυλώνα της Δημοκρατίας, μίλησε για την ανάγκη ολοήμερου σχολείου για να χτυπηθεί η παραπαιδεία και να καλυφθούν τα μαθησιακά κενά των μαθητών, επεσήμανε την ανάγκη επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και της υπό έλεγχο χρηματοδότησης της παιδείας.
Η κα Βόζεμπεργκ τόνισε ότι βασικό σύνθημα της Ν.Δ. είναι "πρώτα ο μαθητής και ο δάσκαλος" σε αντίθεση με το "πρώτα  ο μαθητής" του ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύοντας έτσι τη σημασία που δίνει η Ν.Δ. στον ιδιαίτερο ρόλο του εκπαιδευτικού.
Ο καθαρός πολιτικός λόγος και οι σαφείς θέσεις της κα Βόζεμπεργκ είχαν θετική απήχηση στον κλάδο των καθηγητών υποχρεώνοντας την επόμενη ημέρα την υπεύθυνη για θέματα παιδείας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ να δώσει συνέντευξη τύπου προκειμένου να ανασκευάσει τις εντυπώσεις. Μάταια βέβαια.