Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ανακοίνωση ΔΑΚΕ ΔΤ


DAKEDT_21102010

ΟΛΜΕ εισήγηση προς τις γενικές συνελεύσης

Πρόγραμμα δράσης
  1. 24ωρη απεργία στις 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ μαζί με συνδικαλιστικές οργανώσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με επίκεντρο την αντίθεσή μας στο νέο μισθολόγιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Καλούμε και την ΑΔΕΔΥ να πάρει σχετική απόφαση συμμετοχής.
  2. Εξουσιοδότηση για 24ωρη απεργία μέχρι τις επόμενες ΓΣ του κλάδου όταν δοθεί σχέδιο μισθολογίου ή εξαγγελθούν με οποιοδήποτε τρόπο περικοπές στους μισθούς μας.
  3.  Νέες ΓΣ ΕΛΜΕ αμέσως μετά για την κλιμάκωση του αγώνα.
  4. Καμπάνια για την ενημέρωση των συναδέλφων για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή των μέτρων που απορρέουν από το επικαιροποιημένο μνημόνιο και την εφαρμογή του μισθολόγιου
Για να δείτε όλο το κείμενο κρατείστε εδώ

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ Δ.Α.Κ.Ε Δ.Ε ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ Ο.Λ.Μ.Ε

Η ΔΑΚΕ ΔΕ, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, προσπάθησε να υλοποιηθούν όλες οι αποφάσεις της Μετασυνεδριακής Συνέλευσης.

Προτείναμε να πραγματοποιηθούν περιοδείες των μελών του Δ.Σ της ΟΛΜΕ σε περιοχές εκτός Αττικής, ώστε να γνωστοποιήσουμε τις θέσεις του κλάδου στους συναδέλφους, να παρουσιάσουμε τις εκτιμήσεις του Δ.Σ στα φλέγοντα ζητήματα που μας απασχολούν και να καταγράψουμε τις απόψεις των συναδέλφων μας.

Κατόπιν η ΔΑΚΕ ΔΕ πρότεινε στο Δ.Σ της ΟΛΜΕ την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 8 Οκτωβρίου, ημέρα που επρόκειτο να εκδικαστεί η προσφυγή του Δ.Σ.Α , της ΑΔΕΔΥ, και άλλων ομοσπονδιών κατά του μνημονίου. Πιστεύαμε ότι με αυτήν την απεργιακή κινητοποίηση, θα καταγραφόταν με τον πιο αποφασιστικό τρόπο η αντίθεση των καθηγητών στο μνημόνιο και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Δυστυχώς η ΠΑΣΚ και οι αριστερές παρατάξεις (εκτός του ΠΑΜΕ) καταψήφισαν την εισήγηση της ΔΑΚΕ. Λίγες μέρες αργότερα, η Ε.Ε της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας για την 7 Οκτωβρίου, με το ίδιο πλαίσιο, αποδεικνύοντας έτσι την ορθότητα της πρότασής μας. Δεν προκηρύχθηκε απεργία στις 8 Οκτωβρίου για καθαρά τεχνικούς λόγους(για να μην αναβληθεί η εκδίκαση της υπόθεσης, λόγω απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων). Η στάση των άλλων παρατάξεων στο Δ.Σ της ΟΛΜΕ σαφώς περιόρισε τη δυναμική της απεργίας.

Ακολούθως η ΔΑΚΕ ΔΕ πρότεινε την κήρυξη 24ωρης απεργίας για την 29 Οκτωβρίου, με αιχμή το νέο «ενιαίο μισθολόγιο», που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση από το 2011. Είναι σε όλους γνωστό, από πληθώρα δημοσιευμάτων, ότι το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης, δεδομένου ότι είναι το πιο δαπανηρό επίδομα, αφού αφορά μεγάλο αριθμό δικαιούχων(160.000 εκπαιδευτικούς).

Όμως η πλειοψηφία του Δ.Σ της ΟΛΜΕ (ΠΑΣΚ, ΣΕΚ ΚΑΙ ΠΑΜΕ) αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας για το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, δηλαδή μετά από ενάμιση μήνα!!!

Στο επόμενο Δ.Σ της ΟΛΜΕ, Η ΠΑΣΚ ΜΕ ΑΣΤΕΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΜΠΛΟΚΑΡΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ. Είναι προφανές ότι οι άλλες δυνάμεις εγκλωβίστηκαν στην τακτική της ΠΑΣΚ, για αδρανοποίηση της Ομοσπονδίας.

Η απόφαση της ΓΣΕΕ για κήρυξη 24ωρης απεργίας την 15 Δεκεμβρίου και η πιθανή κήρυξη απεργίας από την ΑΔΕΔΥ την ίδια μέρα, πιθανά θα οδηγήσει σε περεταίρω αναβολή της ημερομηνίας απεργιακής κινητοποίησης από την Ομοσπονδία.

ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΣΥΝΕΝΟΧΗ.

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΣΙΩΠΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΜΕΘΟΔΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΔΑΚΕ ΔΕ.

Δ.Α.Κ.Ε Δ.Ε

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ κα Ελίζα Βόζεμπεργκ


Η Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έσπευσε να θριαμβολογήσει για την έλλειψη κενών και προβλημάτων, ασκώντας -για μια ακόμη φορά- επικοινωνιακή πολιτική εντυπώσεων.

Σε διάστημα λιγότερο του μηνός, ξεκίνησαν οι καταλήψεις στα σχολεία, τα κενά καθημερινά εμφανίζονται αυξανόμενα, ενώ τα τμήματα με υπεράριθμους μαθητές πλησιάζουν σήμερα τα 700, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΟΛΜΕ.

Παράλληλα, πρώτο δείγμα αλλαγής στο χώρο της εκπαίδευσης αποτελεί το θλιβερό φαινόμενο της κατάργησης της νεώτερης Eλληνικής ιστορίας από το Λύκειο, το οποίο από υποχρεωτικό έγινε μάθημα επιλογής, καθώς και ο δήθεν “ευρωπαϊκός προσανατολισμός” του μαθήματος! Δεν είναι τυχαία και η αφαίρεση της λέξεως “ΕΘΝΙΚΗ” από τον τίτλο του Υπουργείου Παιδείας…

Η εικόνα των σχολείων, σήμερα, αποκαλύπτει ότι, ούτε “ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ” υφίσταται, ούτε η διακήρυξη “πρώτα ο μαθητής” έγινε πραγματικότητα.

Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία ασκείται με εντυπωσιακούς τίτλους-εξαγγελίες, κενούς περιεχομένου και με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Απαιτείται υπευθυνότητα και συνέπεια. Καλούμε την κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να καλύψει άμεσα κενά και λειτουργικές ανάγκες στα σχολεία της Επικράτειας και να δώσει σαφείς εξηγήσεις για την βάναυση προσβολή εις βάρος της ιστορίας μας»

Ανακοίνωση το Προεδρου της ΕΛΜΕ κ. Παναγιώτη Λαζοκίτσιου

ΚΕΝΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η κατάσταση σε αρκετά σχολεία του νομού μας έχει φθάσει στο απροχώρητο.

Υπάρχουν μαθητές που από την αρχή της σχολικής χρονιάς δεν έχουν διδαχθεί ούτε μια ώρα σε βασικά μαθήματα.

Τώρα καταλαβαίνουμε όλοι τι εννοούσε η Υπουργός Παιδείας με το σύνθημα ”πρώτα ο μαθητής„.

Απαιτούμε την άμεση κάλυψη όλων των κενών ώστε επιτέλους τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά.

Ας σταματήσουν οι δηλώσεις για την δήθεν ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς και ας γίνει πράξη το αυτονόητο αίτημά μας για κάλυψη των κενών πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Όταν χάθηκαν και χάνονται καθημερινά εκατοντάδες διδακτικές ώρες, τα επικοινωνιακά τεχνάσματα των υπευθύνων καταρρέουν μπροστά στην σκληρή πραγματικότητα.


Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων.


Παναγιώτης Λαζοκίτσιος.

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Ανακοίνωση

 
 
 
Στην Εποχή του μνημονίου, εποχή της φτώχιας, της ανεργίας, των λουκέτων, της μείωσης των μισθών και των συντάξεων και της εθνικής απελπισίας, η παιδεία ως χώρος και εξοχή κοινωνικού περιεχομένου δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητη.

Παρά τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες για τα το ρόλο της παιδείας στη χώρα, τα χορηγούμενα κονδύλια έχουν περικοπεί δραματικά με αποτέλεσμα να μένουν ακόμη ανεξόφλητες οι υποχρεώσεις προς τους συναδέλφους για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις, στα διάφορα προγράμματα, Σαββατοκύριακα, αργίες κ.τ.λ.

Ταυτόχρονα οι Σχολικές Επιτροπές βρίσκονται ήδη σε δυσχερή θέση αφού αδυνατούν να καλύψουν βασικά έξοδα για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. Ως επιστέγασμα της πρωτοφανούς λιτότητας που επιβλήθηκε ήρθε και η περικοπή της Π.Δ.Σ. που έδινε κάποιο διέξοδο στους αδύναμους μαθητές που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αναζητήσουν εξωσχολικές λύσεις.

Σημειώνουμε επίσης ότι η τεράστια καθυστέρηση του Υπουργείου σ’ότι αφορά τις μεταθέσεις, τους διορισμούς, τις αποσπάσεις, την επιλογή των νέων στελεχών της Εκπ/σης καθώς και των διορισμένων μελών των υπερεσιακών συμβουλίων, είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν τα σχολεία με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα ιδιαίτερα στις ειδικότητες Φιλολόγων, Μαθηματικών, Ξένων Γλωσσών.

Ταυτόχρονα συνάδελφοι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων όπως Πληροφορικής και Ξένων Γλωσσών διατίθενται εξολοκλήρου ή για συμπλήρωση ωραρίου από την Β/θμια στην Α/θμια παρά την θέλησή τους και με αδιευκρίνιστες συνθήκες ωραρίου εργασίας.

Επίσης παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά δεν δόθηκαν εκπαιδευτικές άδειες σε συναδέλφους, δεν έγιναν αποσπάσεις στο Πανεπιστήμιο, έκλεισε το 2ο ΙΕΚ της πόλης και αποψιλώθηκαν από προσωπικό τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.), τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.), καταργήθηκαν τα ΓΡΑΣΥ, τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ μέχρι ακόμα και σήμερα δεν έχουν στελεχωθεί. Η εικονική πραγματικότητα που επιχειρήθηκε να μας παρουσιαστεί προκειμένου να μην φανούν οι ελλείψεις, αποδείχτηκε άκαρπη.

Είναι προφανές ότι οι ευθύνες δεν βαρύνουν το ΠΥΣΔΕ και τους αιρετούς που κατέβαλαν φιλότιμες προσπάθειες προκειμένου να διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο μια δεδομένη και δύσκολη κατάσταση. Οι ευθύνες αφορούν αποκλειστικά την κυβέρνηση του μνημονίου που επέβαλε σκληρή και πρωτόγνωρη λιτότητα στην Παιδεία.

Καλούμε την Περιφερειακή Διυεθύντρια κα Νόκα να ενεργήσει άμεσα και αποφασιστικά ώστε να γίνουν διορισμοί αναπληρωτών καθηγητών για να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά στα σχολεία, να επαναλειτουργήσουν τα ΚΠΕ, ΣΔΕ, ΚΕΠΛΗΝΕΤ με πλήρες προσωπικό και να δοθούν όλες οι Εκπ/κές άδειες που έχουν ζητηθεί από συναδέλφους.

Αναμένουμε.