Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Ανακοίνωση

 
 
 
Στην Εποχή του μνημονίου, εποχή της φτώχιας, της ανεργίας, των λουκέτων, της μείωσης των μισθών και των συντάξεων και της εθνικής απελπισίας, η παιδεία ως χώρος και εξοχή κοινωνικού περιεχομένου δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητη.

Παρά τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες για τα το ρόλο της παιδείας στη χώρα, τα χορηγούμενα κονδύλια έχουν περικοπεί δραματικά με αποτέλεσμα να μένουν ακόμη ανεξόφλητες οι υποχρεώσεις προς τους συναδέλφους για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις, στα διάφορα προγράμματα, Σαββατοκύριακα, αργίες κ.τ.λ.

Ταυτόχρονα οι Σχολικές Επιτροπές βρίσκονται ήδη σε δυσχερή θέση αφού αδυνατούν να καλύψουν βασικά έξοδα για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. Ως επιστέγασμα της πρωτοφανούς λιτότητας που επιβλήθηκε ήρθε και η περικοπή της Π.Δ.Σ. που έδινε κάποιο διέξοδο στους αδύναμους μαθητές που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αναζητήσουν εξωσχολικές λύσεις.

Σημειώνουμε επίσης ότι η τεράστια καθυστέρηση του Υπουργείου σ’ότι αφορά τις μεταθέσεις, τους διορισμούς, τις αποσπάσεις, την επιλογή των νέων στελεχών της Εκπ/σης καθώς και των διορισμένων μελών των υπερεσιακών συμβουλίων, είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν τα σχολεία με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα ιδιαίτερα στις ειδικότητες Φιλολόγων, Μαθηματικών, Ξένων Γλωσσών.

Ταυτόχρονα συνάδελφοι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων όπως Πληροφορικής και Ξένων Γλωσσών διατίθενται εξολοκλήρου ή για συμπλήρωση ωραρίου από την Β/θμια στην Α/θμια παρά την θέλησή τους και με αδιευκρίνιστες συνθήκες ωραρίου εργασίας.

Επίσης παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά δεν δόθηκαν εκπαιδευτικές άδειες σε συναδέλφους, δεν έγιναν αποσπάσεις στο Πανεπιστήμιο, έκλεισε το 2ο ΙΕΚ της πόλης και αποψιλώθηκαν από προσωπικό τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.), τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.), καταργήθηκαν τα ΓΡΑΣΥ, τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ μέχρι ακόμα και σήμερα δεν έχουν στελεχωθεί. Η εικονική πραγματικότητα που επιχειρήθηκε να μας παρουσιαστεί προκειμένου να μην φανούν οι ελλείψεις, αποδείχτηκε άκαρπη.

Είναι προφανές ότι οι ευθύνες δεν βαρύνουν το ΠΥΣΔΕ και τους αιρετούς που κατέβαλαν φιλότιμες προσπάθειες προκειμένου να διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο μια δεδομένη και δύσκολη κατάσταση. Οι ευθύνες αφορούν αποκλειστικά την κυβέρνηση του μνημονίου που επέβαλε σκληρή και πρωτόγνωρη λιτότητα στην Παιδεία.

Καλούμε την Περιφερειακή Διυεθύντρια κα Νόκα να ενεργήσει άμεσα και αποφασιστικά ώστε να γίνουν διορισμοί αναπληρωτών καθηγητών για να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά στα σχολεία, να επαναλειτουργήσουν τα ΚΠΕ, ΣΔΕ, ΚΕΠΛΗΝΕΤ με πλήρες προσωπικό και να δοθούν όλες οι Εκπ/κές άδειες που έχουν ζητηθεί από συναδέλφους.

Αναμένουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου