Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Ανακοίνωση της κα Ελίζας Βόζεμπεργκ για τα λεγόμενα της κα Άννας Διαμαντοπούλου στην 64η Σύνοδο Πρυτάνεων


Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Πομπώδεις τίτλοι κενοί περιεχομένου, βασικό χαρακτηριστικό του πολιτικού λόγου της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, ακούστηκαν και πάλι δια στόματος της κας υπουργού, αυτή τη φορά στην 64η Σύνοδο Πρυτάνεων και Προέδρων των Διοικουσών Επιτροπών των ΑΕΙ.

Μίλησε για ‘’μεγάλες αλλαγές’’ χωρίς επιπλέον πόρους και προανήγγειλε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, όταν η ίδια, καταργώντας το υποτυπώδες αξιοκρατικό κριτήριο της βάσης του 10, θέτει και πάλι σε λειτουργία τμήματα τα οποία είχαν πάψει να λειτουργούν λόγω έλλειψης φοιτητών. Παράλληλα, άνοιξε για πολλοστή φορά το φάκελο των αλλαγών στο εξεταστικό, που η ίδια είχε βάλει…στο συρτάρι μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της. Η τακτική του ‘’λίγο απ’ όλα’’, που εφαρμόζει σήμερα, χάριν εντυπωσιασμού, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και ανεύθυνη και επικίνδυνη είναι. Σοφότερο θα ήταν να κάνει πράξη έστω και λίγα, παρά να εξαγγέλλει πολλά και να μην κάνει τίποτα».

Τι είπε η υπουργός Παιδείας στην 64η Σύνοδο των Πρυτάνεων για τη διαβούλευση

27/06/2010
Η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, και ο Υφυπουργός, Γιάννης Πανάρετος, παρευρέθησαν το Σάββατο 26/06, και συζήτησαν με τις Πρυτανικές Αρχές, το πλαίσιο των αλλαγών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στην 64η Σύνοδο των Πρυτάνεων, στο Λιτόχωρο Πιερίας

Ομιλία της Υπουργού, Άννας Διαμαντοπούλου, στην 64η Σύνοδο Πρυτάνεων
Σε μία περίοδο που η χώρα χρειάζεται βαθιές αλλαγές, τομές, ανατροπές, η μεταρρύθμιση στο εκπαιδευτικό σύστημα φαίνεται ως το απόλυτο προαπαιτούμενο για ένα μέλλον φωτεινό για την διέξοδο ελπίδας και προοπτικής που ως χώρα και λαός, έχουμε ανάγκη.
Στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης  αλλά και στο συνολικό σύστημα Δια Βίου Μάθησης απαιτούνται αλλαγές με στόχο, συνοχή και …υπομονή.
Οι αλλαγές στην παιδεία για να αποδώσουν καρπούς χρειάζονται βάθος χρόνου, διαμόρφωση βασικών συμμαχιών και συμμάχους.
Οι αλλαγές στην Παιδεία απαιτούν τον συνδυασμό δυο βασικών αρετών που περιγράφει ο Πλάτων στον «Πολιτικό»: Τόλμη και Σύνεση.
Το ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο έχεις σαφώς την ανάγκη μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης που θα βάλει όλους και όλες προ των ευθυνών τους: το πολιτικό σύστημα, τους καθηγητές/τριες και τους φοιτητές/τριες.
Τα τελευταία χρόνια είναι ελπιδοφόρο το ότι διαμορφώθηκε ένα μεταρρυθμιστικό κίνημα μέσα στα πανεπιστήμια κόντρα σε τυφλές συγκρούσεις, δογματισμούς, συμφέροντα και συντηρητικά στερεότυπα που αναζήτησε το νέο όραμα για το πανεπιστήμιο στην πραγματική ελευθερία έκφρασης, στην γνώση, στην έρευνα, στον διάλογο, στον πλουραλισμό και την καινοτομία .
Ένα μεταρρυθμιστικό κίνημα που συγκέντρωσε τολμηρούς και σπουδαίους δασκάλους που κατέθεσαν ανατρεπτικές προτάσεις και κυρίως τις υπερασπίστηκαν.
Επειδή οι απαιτούμενες αλλαγές δεν αφορούν απλά νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά αλλαγή αντιλήψεων και πρακτικών δεκαετιών, θεωρώ ότι η ύπαρξη αυτών των δυνάμεων αποτελεί μια στέρεη προϋπόθεση, ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές μέσα από δημόσιο διάλογο και ανταλλαγή απόψεων.

Πυλώνες των αλλαγών είναι:

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Δήλωση της υπεύθυνης παιδείας της Ν.Δ. Ελίζας Βόζεμπεργκ για την απόφαση της ΟΛΜΕ

Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Αθηνών, κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι εκπαιδευτικοί επέδειξαν σήμερα υψηλό αίσθημα ευθύνης. Σεβόμενοι την αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους και συμμεριζόμενοι την ανάγκη πολλών αποφοίτων Λυκείου να προλάβουν τις προθεσμίες εγγραφής σε Πανεπιστήμια του Εξωτερικού, αποφάσισαν τη λήξη της αποχής και την άμεση επάνοδο στα καθήκοντά τους.

Ας αναλογιστεί και η κα Υπουργός τις ευθύνες της έναντι των εκπαιδευτικών, με τους οποίους ούτε μία φορά επεδίωξε να συναντηθεί κατά τη διάρκεια της πολυήμερης αποχής τους. Των εκπαιδευτικών, στους οποίους η Κυβέρνηση άλλα υποσχέθηκε στα τέλη Μαΐου και άλλα ανακοίνωσε στα μέσα Ιουνίου.

Η κα Υπουργός οφείλει τώρα -μετά την αναστολή των κινητοποιήσεων- να επιδείξει πολλαπλάσια προσοχή, προκειμένου να μην δημιουργηθούν –στον αγώνα δρόμου που ξεκινάει– προβλήματα, τα οποία θα έθεταν σε κίνδυνο τον αδιάβλητο χαρακτήρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων».

ΟΛΜΕ: Πρώτα ο Μαθητής στην πράξη, Απόφαση για συνέχιση της βαθμολόγησης

Δελτίο Τύπου
Το προηγούμενο διάστημα, με τη βοήθεια χιλιάδων συναδέλφων, που μας εμπιστεύτηκαν και μας ακολούθησαν, πετύχαμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των συναδέλφων που εμπλέκονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και καταδείξαμε την αναξιοπιστία των κυβερνήσεων στο ζήτημα της μη πληρωμής των δεδουλευμένων των καθηγητών για εργασίες πάσης φύσεως στο τρέχον σχολικό έτος αλλά και προγενέστερα.
Παρά την αδιάλλακτη κυβερνητική στάση να εμμείνει στην περικοπή των αποζημιώσεων όσων εμπλέκονται στη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ λαμβάνοντας υπόψη ότι εκτός από εργαζόμενοι είμαστε και παιδαγωγοί, καθώς και την ανάγκη διασφάλισης με αξιόπιστο τρόπο της βαθμολόγησης των γραπτών, αποφάσισε τη μη συνέχιση της αποχής στα Βαθμολογικά Κέντρα.
Καταγγέλλοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον εμπαιγμό των εκπαιδευτικών από την κυβέρνηση, αποδεικνύουμε ότι για εμάς το «πρώτα ο μαθητής» αποτελεί καθημερινή πράξη.

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

ΟΛΜΕ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ.: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 27 382
email: olme@otenet.gr                                                          Αθήνα, 9/6/2010
 
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Με σοβαρές μειώσεις των αμοιβών των εκπαιδευτικών  που απασχολούνται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και με αβέβαιο χρονικό ορίζοντα πληρωμής  υπεγράφη τελικά η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υφυπουργών Παιδείας και Οικονομικών στις 4/6/2010 και δημοσιοποιήθηκε σήμερα στις 9/6/2010 στο διαδίκτυο.
Η απόφαση αυτή από τη μια προβλέπει σοβαρές μειώσεις (από 5% έως και 63%!!) στις ήδη χαμηλές αμοιβές που ήταν «παγωμένες» εδώ και τέσσερα χρόνια, από το 2006. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

·         Επιτηρητές, από 17€ σε 14€ (μείωση 29,6%).
·         Βαθμολογητές, από 2,1 €/γραπτό σε 2 €/γραπτό (μείωση 5%).
·         Μέλη λυκειακών επιτροπών, από 338€ σε 270€ (μείωση 20%).
·         Μέλη επιτροπών βαθμολογικών κέντρων, από 709€ σε 500€ (μείωση 29,5%).
·         Εκπαιδευτικοί και διοικητικοί που υποβοηθούν το έργο των βαθμολογικών κέντρων, από 19,3€ /μέρα σε 12€ /μέρα (μείωση 38%).
·         Στους εξεταστές-βαθμολογητές στις ειδικές κατηγορίες μαθητών, από 33,3€/μέρα σε 26,7€/μέρα (μείωση 20%).
·         Στα μέλη επιτροπών συγκέντρωσης δικαιολογητικών υποψηφίων, από 806€ σε 300€ (μείωση 63%).

ΟΛΜΕ: Αποχή από τα Βαθμολογικά Κέντρα

Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ.: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 27 382
email: olme@otenet.gr                                                            Αθήνα, 8/6/2010
Θέμα: « Αποζημιώσεις των εμπλεκόμενων με τις Πανελλαδικές εξετάσεις εκπαιδευτικών».
ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
                Συνάδελφοι
Όπως είναι ήδη γνωστό, παρατηρήθηκε χαρακτηριστική καθυστέρηση της υπογραφής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ)  του Υπουργού Οικονομικών και της  Υπουργού Παιδείας, προκειμένου να πληρωθούν όλοι οι συνάδελφοι, που απασχολούνται ή απασχολήθηκαν με οποιοδήποτε τρόπο στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΚΥΑ δεν είχε κοινοποιηθεί μέχρι την Παρασκευή 04 Ιουνίου 2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν  εκδοθεί τα Χρηματικά Εντάλματα Προπληρωμής(ΧΕΠ). Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι πέρυσι τα ΧΕΠ είχαν εκδοθεί την 21 Μαΐου 2009. Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ ασχολήθηκε επισταμένα με το συγκεκριμένο οικονομικό ζήτημα, που αφορά τους συναδέλφους. Με συνεχείς παρεμβάσεις προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εκφράστηκε από την Ομοσπονδία  η έντονη δυσαρέσκεια της για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και ζητήθηκε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να λυθούν το συντομότερο δυνατόν.
Συγκεκριμένα  έγιναν οι εξής παρεμβάσεις:

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Πλαίσιο Διαβούλευσης Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών

Αθήνα, Ιούνιος 2010
Πρόλογος

Το  νέο σχολείο οφείλει να προετοιμάσει με κριτικό τρόπο τον αυριανό πολίτη της αναδυόμενης Κοινωνίας της Γνώσης, προκειμένου να είναι σε θέση ως υπεύθυνος, δημοκρατικός, ενεργός και σκεπτόμενος πολίτης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, αλλά και να αδράξει τις ευκαιρίες της νέας εποχής,  μετασχηματίζοντας την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα που τον περιβάλλει.
Στο Νέο Σχολείο μαθητές  και εκπαιδευτικοί  θα πρέπει να είναι σε θέση  να αυτενεργούν και να διαχειρίζονται με κριτικό και δημιουργικό τρόπο τον τεράστιο όγκο της παρεχόμενης πληροφορίας, ώστε να μετεξελιχτούν σε παραγωγούς περιεχομένου που θα αντανακλά τις δικές τους αξίες και προτεραιότητες, οικοδομώντας, κατά συνέπεια, τη δική τους εναλλακτική οπτική για τη «διδακτέα ύλη» της τάξης τους.

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΟΛΜΕ: Συνταξιοδοτικές – ασφαλιστικές ρυθμίσεις για τους εκπαιδευτικούς

Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255
FAX: 210 33 11 338 - 32 27 382
www.olme.gr
Αθήνα, 28/5/2010
Α.Π.: 1174

ΠΡΟΣ:
- τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ.
Παπακωνσταντίνου
- τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Φίλ. Σαχινίδη
- τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
κ. Ανδρ. Λοβέρδο
- τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής
Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνη
- την Υπουργό Παιδείας κ. Α. Διαμαντοπούλου

ΘΕΜΑ: Συνταξιοδοτικές ασφαλιστικές ρυθμίσεις για τους εκπαιδευτικούς

Κύριοι Υπουργοί,
Κύριοι Υφυπουργοί,
Η κυβέρνηση μετά τη μείωση των μισθών μας κατά 12% προχωρεί στη μείωση και των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας. Ουσιαστικά με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και με τη συμφωνία - μνημόνιο Κυβέρνησης - ΕΕ ΔΝΤ προωθείται η μετάλλαξη της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης σε ατομική ιδιωτική. Τελικά το κράτος «αποχωρεί» από την κοινωνική ασφάλιση. Πρόκειται για ένα ουσιαστικό ξεθεμελίωμα του ασφαλιστικού συστήματος. Η ΟΛΜΕ και οι εκπαιδευτικοί στο σύνολό τους συντάσσονται με το ευρύτερο δημοσιοϋπαλληλικό και εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα προκειμένου να ακυρωθούν όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα αλλά και να μην ψηφιστούν οι νέες ρυθμίσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό.
Επειδή τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί θα λειτουργήσουν ισοπεδωτικά για όλους τους εργαζόμενους και για όλες τις ειδικές περιπτώσεις, παρακάμπτοντας ακόμα και τις ιδιαίτερες συνθήκες των επαγγελμάτων, όπως του εκπαιδευτικού, σας καταθέτουμε και τις επιμέρους προτάσεις μας για το συνταξιοδοτικό καθεστώς των εκπαιδευτικών.

Αναλυτικότερα: